Gravid vecka 11
Barnet
Nu kallas den lilla för foster i medicinska termer. Det mest kritiska utvecklingsstadiet är över. Fostret har lika stor kropp som huvud. Vid födseln är huvudet en fjärdedel av kroppens längd. Ansiktet är tydligt, utseendet formas och naglarna börjar växa fram. Fostret kan röra på sig. Fostret är ungefär lika stor som en normalstor clementin.
Längd huvud till stjärt 48 mm.
Mamma
Det är fortfarande för tidigt för att du ska känna fostret röra sig men du kan känna din livmoder precis ovanför ditt blygdben. En del gravida blir mindre illamående efter elva veckor. Nu börjar också blodmängden i din kropp att öka. En del känner svag värk i nedre delen av revbenen. Det är helt normalt.
När du är gravid behöver du mer kalk och järn än vanligt. Kalk eller kalcium behövs för utvecklingen av barnets benstomme och tänder. Kalcium får du i dig genom att äta och dricka mejeriprodukter som exempelvis fil, yoghurt, keso och ost. Järn är viktigt för blodbildningens skull, både för dig och för barnet. Framförallt behöver du extra järn under graviditetens sista hälft. Gott om järn finns i kött, blodpudding, ärtor och bröd. Prata med din barnmorska om du känner dig osäker på om du får i dig tillräckligt med järn och kalcium.
Läkemedel
Det är bra att vara försiktig med läkemedel under graviditeten eftersom de flesta överförs till barnet via moderkakan. Det finns många knep att ta till istället för läkemedel. Har du till exempel värk eller ont i magen, pröva först med vila och avslappning för att se om det hjälper. Vid nästäppa kan du pröva koksaltlösning i näsan i första hand. Men Ibland behöver du medicin för att du och ditt barn ska må så bra som möjligt. Många läkemedel kan tas utan risk för fostret. Om du är i behov av någon medicin för din hälsa skall du inte själv sluta för att du blivit gravid utan tala med din läkare eller barnmorska om hur du ska göra.
Pappa/partner
Många par säger att de har mindre behov av att vara sociala under graviditeten. Det är betydelsefullt att ni pratar med varandra. På så sätt får du reda på hur din partner tänker kring graviditeten och du kan berätta hur du känner. Utgå ifrån varandras behov och frågor.
Undersökningar
Läkarbesök
Om du och din barnmorska vid inskrivningsbesöket bestämde er för ett tidigt läkarbesök så brukar det ske mellan vecka 10-12. Under läkarbesöket har du möjlighet att få svar på dina frågor om graviditeten och förlossningen. Om du är intresserad av fosterdiagnostik kan frågan diskuteras med läkare som även kan remittera er. Om graviditetens längd är osäker eller om det finns andra skäl så kan en gynekologisk undersökning göras för att bedöma livmoderns storlek och se att allt är bra. Beroende på din vårdhistoria gör läkaren i samråd med dig och din barnmorska en preliminär plan för graviditeten och eventuellt inför förlossningen. Läkaren kanske föreslår en extra kontroll eller behandling. Din partner är givetvis också välkommen att följa med.
Tvillingar
Vid läkarbesöket kan läkaren känna att livmodern är något större för de som väntar fler än ett barn.
KUB (NUPP-ultraljud kombinerat med blodprov)
KUB är en fosterdiagnostisk undersökning som ger svar på hur stor sannolikheten är att kvinnan bär på ett foster med Downs syndrom. Man brukar värdera i låg eller hög sannolikhet. KUB erbjuds gravida över 35 år eller gravida med svår oro. Undersökningen görs mellan vecka 11 och 13.
Familjecentralen väster
Ja idag va jag och Victor hos barnmorskan, dem tog lite prover på mig och så fick jag väga mig. Nu har jag gått upp till hela 47.5 kg det betyder att jag gått upp 1.5 kg på en vecka hehe. Men allt som allt har jag gått upp 3.5 kg redan :O . Man känner sig äcklig och ful :/ , vill att magen ska börja synas mer !! Så man inte bara gå runt och är tjock. Men annars har det gått jätte bra hos barnmorska, hon ställde massa frågor om min mamma och pappa och syskon och likadant till Victor . . Sen berättade hon lite om spädbarnsdöd, men det vill jag nog inte tänka på mer. . Hemskt! Jag fick ta blodprov och dem kollade blodtrycket. Jag har jätte bra värden sa dem, så jag slipper alla järntabletter :) Nöjd!
//Sanna
Tvillingar ?
v.10
Bebis
Embryot har nu blivit 3 till 4 centimeter långt, väger ungefär 5 gram och har storleken av ett plommon. Organen är nu anlagda, men de fungerar inte riktigt än. Ditt embryo kan med sitt kroppsspråk visa med sparkar och att vrida på sig när den inte tycker om att bli puttad på. Den kan röra på huvudet, ben och armar.
Du
Du har massor med graviditetshormoner som cirkulerar i blodomloppet, dessa påverkar dig på olika sätt. En del gravida får sömnbesvär. Det blir ofta fler toalett besök på natten. Köp en bok till den blivande fadern som säkert har svårt att förstå dina berg- och dalkänslor just nu, eller dig självVilka vet om det?
Bilder på magen.

Nu V.9

Ja det funkar :)
Nu har jag gått in i v.9
Bebis
Embryot är mellan 2 och 3 centimeter långt och är stor som en jordgubbe. Fram till den här veckan har din bebis fått sin näring från gulsäcken och den framväxande moderkakan. Moderkakan tar nu över mer och gulsäcken börjar försvinna.
Ända tills nu har ditt embryo haft en liten svans, men försvinner nu och blir en svanskota. Embryot kan öppna och stänga munnen, rör sig hela tiden och ser nu ut som en liten människa.
Fosterhjärtat utvecklas färdigt under denna och nästa vecka. Det är även nu som fostrets könsorgan bestäms. Det som avgör är om din bebis har en Y-kromosom, i sådant fall ska kommer penis och pung så småningomväxa fram efter att testiklar har bildats som producerar det manliga hormonet testosteron. Om bebisen inte har en Y-kromosom följer utvecklingen den vanliga mallen där äggstockar och slida bildas.
Du
Nu är det vanligt att få tankar och funderingar, oro för bebisen och viktökning. Du kanske undrar om man kan motionera eller har funderingar kring jobbet. Du kan känna dig allmänt orolig eller så kanske du går omkring i en form av lyckorus. Tala om för dina närmaste hur du mår så kan de på bästa sätt stötta dig. Du kan få små blödningar men det är oftast helt normalt. Känner du dig mycket orolig ska du ta kontakt med barnmorskan på ditt MVC.
Partner
Du som partner får säkert stå ut med mycket nya saker, te x så förändras många kvinnors smak- & luktsinne och hörseln kan bli känsligare. Stötta din kvinna, det är inte lätt att stå bredvid men heller inte lätt att vara gravid alla gånger
Inget får vara kvar
v.8 + 3 dagar
Vecka 8
Barnet:
Hjärtat bildas
Hjärtat, som nu har sin rätta form, slår med ungefär 150 slag i minuten. Det är dubbelt så snabbt som ett vuxet hjärta. Det är nödvändigt för att barnet ska växa och utvecklas samt för att blodet ska kunna transportera näringsämnen och slaggprodukter. Nu är hjärtats funktion och blodcirkulationen mer utvecklade.
Om vi tittar på huvudet kan vi se ansiktsdragen börja formas. Nu finns det en nästipp! Ögonen sitter fortfarande så långt ifrån varandra att de ser ut att sitta på huvudets sidor. Ögonlocken har nu börjat bildas, och öronen utvecklas både ut- och invändigt. Sinnesorganen är nu på plats.
Nu kan vi se de paddelformade händerna och ana var fingrarna kommer att sitta, och man kan se början till tår på fötterna. Nervsystemet är nu också på plats, för att barnet kan vrida på handleder och armbågar. Ditt barn rör sig redan! Fast du kommer inte att kunna känna det än på ett par veckor.
Barnet har nu plats för de primära inre organen. Nu ser vi hjärnstammen!
Mamman:
Första besöket hos barnmorskan
Upplever du humörförändringar? Det är hormonerna som spökar. Om du är trött och mår illa hela tiden är det inte så konstigt om du tappar humöret ibland. Inte konstigt alls.
Om du är van vid att träna regelbundet kan du fortsätta att göra det under hela graviditeten. Bara du lyssnar på din kropp. Om du inte gjort det tidigare – börja träna din bäckenbottenmuskulatur. Det förebygger problem med urinläckage senare.
Du kan kontakta din mödrahälsovård så snart du har en positivt gravtest för att boka tid. Ofta har man ett första samtal vecka 6 och nästa gång någon gång mellan vecka 8 och 12.
Du kan få träffa en barnmorska, en specialist eller en allmänläkare. Ta med din partner! Glöm inte att det inte finns något du inte kan berätta eller fråga om. Vi lovar att de redan har hört din fråga tusen gånger.
Innan du blev gravid hade din livmoder ungefär en knytnäves storlek. Efter sex veckor är den stor som en apelsin. Du kan känna av hur den växer. Det känns som kramper eller smärta i den nedre delen av magen eller på sidorna, lite som mensvärk. Det är ingenting att oroa sig för. Om du blöder i samband med kramperna eller sammandragningarna bör du ringa din barnmorska.