Nu har jag gått in i v.9

Bebis

Embryot är mellan 2 och 3 centimeter långt och är stor som en jordgubbe. Fram till den här veckan har din bebis fått sin näring från gulsäcken och den framväxande moderkakan. Moderkakan tar nu över mer och gulsäcken börjar försvinna.

Ända tills nu har ditt embryo haft en liten svans, men försvinner nu och blir en svanskota. Embryot kan öppna och stänga munnen, rör sig hela tiden och ser nu ut som en liten människa.

Fosterhjärtat utvecklas färdigt under denna och nästa vecka. Det är även nu som fostrets könsorgan bestäms. Det som avgör är om din bebis har en Y-kromosom, i sådant fall ska kommer penis och pung så småningomväxa fram efter att testiklar har bildats som producerar det manliga hormonet testosteron. Om bebisen inte har en Y-kromosom följer utvecklingen den vanliga mallen där äggstockar och slida bildas.

Du

Nu är det vanligt att få tankar och funderingar, oro för bebisen och viktökning. Du kanske undrar om man kan motionera eller har funderingar kring jobbet. Du kan känna dig allmänt orolig eller så kanske du går omkring i en form av lyckorus. Tala om för dina närmaste hur du mår så kan de på bästa sätt stötta dig. Du kan få små blödningar men det är oftast helt normalt. Känner du dig mycket orolig ska du ta kontakt med barnmorskan på ditt MVC.

Partner

Du som partner får säkert stå ut med mycket nya saker, te x så förändras många kvinnors smak- & luktsinne och hörseln kan bli känsligare. Stötta din kvinna, det är inte lätt att stå bredvid men heller inte lätt att vara gravid alla gånger


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0