Gravid vecka 11

Barnet

Nu kallas den lilla för foster i medicinska termer. Det mest kritiska utvecklingsstadiet är över. Fostret har lika stor kropp som huvud. Vid födseln är huvudet en fjärdedel av kroppens längd. Ansiktet är tydligt, utseendet formas och naglarna börjar växa fram. Fostret kan röra på sig. Fostret är ungefär lika stor som en normalstor clementin.

Längd huvud till stjärt 48 mm.

Mamma

Det är fortfarande för tidigt för att du ska känna fostret röra sig men du kan känna din livmoder precis ovanför ditt blygdben. En del gravida blir mindre illamående efter elva veckor. Nu börjar också blodmängden i din kropp att öka. En del känner svag värk i nedre delen av revbenen. Det är helt normalt.

När du är gravid behöver du mer kalk och järn än vanligt. Kalk eller kalcium behövs för utvecklingen av barnets benstomme och tänder. Kalcium får du i dig genom att äta och dricka mejeriprodukter som exempelvis fil, yoghurt, keso och ost. Järn är viktigt för blodbildningens skull, både för dig och för barnet. Framförallt behöver du extra järn under graviditetens sista hälft. Gott om järn finns i kött, blodpudding, ärtor och bröd. Prata med din barnmorska om du känner dig osäker på om du får i dig tillräckligt med järn och kalcium.

Läkemedel

Det är bra att vara försiktig med läkemedel under graviditeten eftersom de flesta överförs till barnet via moderkakan. Det finns många knep att ta till istället för läkemedel. Har du till exempel värk eller ont i magen, pröva först med vila och avslappning för att se om det hjälper. Vid nästäppa kan du pröva koksaltlösning i näsan i första hand. Men Ibland behöver du medicin för att du och ditt barn ska må så bra som möjligt. Många läkemedel kan tas utan risk för fostret. Om du är i behov av någon medicin för din hälsa skall du inte själv sluta för att du blivit gravid utan tala med din läkare eller barnmorska om hur du ska göra.

Pappa/partner

Många par säger att de har mindre behov av att vara sociala under graviditeten. Det är betydelsefullt att ni pratar med varandra. På så sätt får du reda på hur din partner tänker kring graviditeten och du kan berätta hur du känner. Utgå ifrån varandras behov och frågor.

Undersökningar

Läkarbesök

Om du och din barnmorska vid inskrivningsbesöket bestämde er för ett tidigt läkarbesök så brukar det ske mellan vecka 10-12. Under läkarbesöket har du möjlighet att få svar på dina frågor om graviditeten och förlossningen. Om du är intresserad av fosterdiagnostik kan frågan diskuteras med läkare som även kan remittera er. Om graviditetens längd är osäker eller om det finns andra skäl så kan en gynekologisk undersökning göras för att bedöma livmoderns storlek och se att allt är bra. Beroende på din vårdhistoria gör läkaren i samråd med dig och din barnmorska en preliminär plan för graviditeten och eventuellt inför förlossningen. Läkaren kanske föreslår en extra kontroll eller behandling. Din partner är givetvis också välkommen att följa med.

Tvillingar

Vid läkarbesöket kan läkaren känna att livmodern är något större för de som väntar fler än ett barn.

KUB (NUPP-ultraljud kombinerat med blodprov)

KUB är en fosterdiagnostisk undersökning som ger svar på hur stor sannolikheten är att kvinnan bär på ett foster med Downs syndrom. Man brukar värdera i låg eller hög sannolikhet. KUB erbjuds gravida över 35 år eller gravida med svår oro. Undersökningen görs mellan vecka 11 och 13.


Familjecentralen väster

v.11
Ja idag va jag och Victor hos barnmorskan, dem tog lite prover på mig och så fick jag väga mig. Nu har jag gått upp till hela 47.5 kg det betyder att jag gått upp 1.5 kg på en vecka hehe. Men allt som allt har jag gått upp 3.5 kg redan :O . Man känner sig äcklig och ful :/ , vill att magen ska börja synas mer !! Så man inte bara gå runt och är tjock. Men annars har det gått jätte bra hos barnmorska, hon ställde massa frågor om min mamma och pappa och syskon och likadant till Victor . . Sen berättade hon lite om spädbarnsdöd, men det vill jag nog inte tänka på mer. . Hemskt! Jag fick ta blodprov och dem kollade blodtrycket. Jag har jätte bra värden sa dem, så jag slipper alla järntabletter :) Nöjd!

Ps. Jag älskar dig Victor <3

//Sanna

Tvillingar ?

Igår sa Victor till mig - Fan va tjock du har blivit, tänk så är det tvillingar? Då frågade jag honom om dem har några tvillingar i hans släkt och då sa han -ja min moster och min mobro är ju tvillingar. haha så skrattade vi lite och han sa - tänk om vi får två super lika barn och vi inte ser skillnad? haha. Ja tänk om det ligger två småttingar i min mage? Men det tror jag inte det gör. Idag ska jag till hälsan och lämna blodprov. För det skulle man göra två veckor innan "Downs syndrom" ulltraljudet, eller vad man ska kalla det. Jag ska göra ulltraljudet den 5 Nov så får vi ju se om det ligger en eller två där. Myyyyyyyyyyys!!

//Sanna

v.10

Bebisens organ är nu anlagda och bebisen har ett eget kroppsspråk. En del gravida kan få sömnbesvär nu med flera toalettbesök per natt. Ett tips kan vara att köpa en bok om graviditeten till den blivande pappan som säkerligen inte förstår någonting av din berg- och dalbana just nu.

Bebis

Embryot har nu blivit 3 till 4 centimeter långt, väger ungefär 5 gram och har storleken av ett plommon. Organen är nu anlagda, men de fungerar inte riktigt än. Ditt embryo kan med sitt kroppsspråk visa med sparkar och att vrida på sig när den inte tycker om att bli puttad på. Den kan röra på huvudet, ben och armar.

Du

Du har massor med graviditetshormoner som cirkulerar i blodomloppet, dessa påverkar dig på olika sätt. En del gravida får sömnbesvär. Det blir ofta fler toalett besök på natten. Köp en bok till den blivande fadern som säkert har svårt att förstå dina berg- och dalkänslor just nu, eller dig själv

Vilka vet om det?

Jo visst finns det några som vet att jag är gravid. Den första jag sa det till va Mia, man kan ju inte hålla allt inom sig. Man vill ju ha någon att prata med det om (inte bara pojkvänen) och då passade Victor på att säga det till Wiktor. Han kände också att han ville berätta för någon. Hahaha inte för att dem pratar om det direkt :P . Men sen pratade jag och Victor om att vi inte skulle berätta för någon mer, utan att alla andra skulle få veta på julafton. Men nu har vi fått planera om lite, för det syns redan på mig att jag är gravid xD . Syrran och mamma komme ju märka direkt när jag träffa dom. Så när syrran och brorsan kommer upp nästa helg så ska vi berätta för dom :) Det pirrar lite i magen när jag tänker på det. Men tror att syrran kommer bli jätte glad :D Det blir ju Olivias första kusin !!! Sen får vi berätta under tiden vi träffa dem andra . .  hihi allt är så spännande !! Snart går jag in i v.10 . Gud va tiden går fort, känns som veckorna rinner iväg.  . .

//Sanna

Bilder på magen.

Innan

Innan

Nu V.9

Nu v.9

Ja det funkar :)

Nu har jag testat med illamåndetabletterna i 3 dagar och jag har inte måttilla någonting sen jag började använda dem. Det är så himla skönt det första jag gör på morgonen nu är att ta en sån tablett sen ett litet tom och jarry kex. Det gör susen ska ni veta !!! Sen under dagen får jag gå och små tugga på tom och jerry kexen. Mia berättade att hennes kompis har köpt en bok där hon fyller i massa om sin gradivitet. Jag vill också ha en sån bok. Jag och Hanna får nog ut och leta i helgen :) Ursäkta alla mina stavfel !!

// Sanna

Nu har jag gått in i v.9

Bebis

Embryot är mellan 2 och 3 centimeter långt och är stor som en jordgubbe. Fram till den här veckan har din bebis fått sin näring från gulsäcken och den framväxande moderkakan. Moderkakan tar nu över mer och gulsäcken börjar försvinna.

Ända tills nu har ditt embryo haft en liten svans, men försvinner nu och blir en svanskota. Embryot kan öppna och stänga munnen, rör sig hela tiden och ser nu ut som en liten människa.

Fosterhjärtat utvecklas färdigt under denna och nästa vecka. Det är även nu som fostrets könsorgan bestäms. Det som avgör är om din bebis har en Y-kromosom, i sådant fall ska kommer penis och pung så småningomväxa fram efter att testiklar har bildats som producerar det manliga hormonet testosteron. Om bebisen inte har en Y-kromosom följer utvecklingen den vanliga mallen där äggstockar och slida bildas.

Du

Nu är det vanligt att få tankar och funderingar, oro för bebisen och viktökning. Du kanske undrar om man kan motionera eller har funderingar kring jobbet. Du kan känna dig allmänt orolig eller så kanske du går omkring i en form av lyckorus. Tala om för dina närmaste hur du mår så kan de på bästa sätt stötta dig. Du kan få små blödningar men det är oftast helt normalt. Känner du dig mycket orolig ska du ta kontakt med barnmorskan på ditt MVC.

Partner

Du som partner får säkert stå ut med mycket nya saker, te x så förändras många kvinnors smak- & luktsinne och hörseln kan bli känsligare. Stötta din kvinna, det är inte lätt att stå bredvid men heller inte lätt att vara gravid alla gånger


Inget får vara kvar

Nej precis vad jag än stoppar i mig så får det inte vara kvar. Så himla jobbigt, för då vet jag att varken jag eller barnet får någon näring :/ Men idag va min älskade pojkvän på apoteket och köpte tabletter i mot det. Har tagit en nu så får hoppas att det hjälper !! Nu säger tv/Soffan att den vill ha mig där. Så hoppas ni klarar er utan mig ett tag här haha. Ha det gott igelkott !!

//Sanna

v.8 + 3 dagar

Vecka 8

Barnet:

Hjärtat bildas

Hjärtat, som nu har sin rätta form, slår med ungefär 150 slag i minuten. Det är dubbelt så snabbt som ett vuxet hjärta. Det är nödvändigt för att barnet ska växa och utvecklas samt för att blodet ska kunna transportera näringsämnen och slaggprodukter. Nu är hjärtats funktion och blodcirkulationen mer utvecklade.

Om vi tittar på huvudet kan vi se ansiktsdragen börja formas. Nu finns det en nästipp! Ögonen sitter fortfarande så långt ifrån varandra att de ser ut att sitta på huvudets sidor. Ögonlocken har nu börjat bildas, och öronen utvecklas både ut- och invändigt. Sinnesorganen är nu på plats.

Nu kan vi se de paddelformade händerna och ana var fingrarna kommer att sitta, och man kan se början till tår på fötterna. Nervsystemet är nu också på plats, för att barnet kan vrida på handleder och armbågar. Ditt barn rör sig redan! Fast du kommer inte att kunna känna det än på ett par veckor.

Barnet har nu plats för de primära inre organen. Nu ser vi hjärnstammen!

Mamman:

Första besöket hos barnmorskan

Upplever du humörförändringar? Det är hormonerna som spökar. Om du är trött och mår illa hela tiden är det inte så konstigt om du tappar humöret ibland. Inte konstigt alls.
Om du är van vid att träna regelbundet kan du fortsätta att göra det under hela graviditeten. Bara du lyssnar på din kropp. Om du inte gjort det tidigare – börja träna din bäckenbottenmuskulatur. Det förebygger problem med urinläckage senare.

Du kan kontakta din mödrahälsovård så snart du har en positivt gravtest för att boka tid. Ofta har man ett första samtal vecka 6 och nästa gång någon gång mellan vecka 8 och 12.

Du kan få träffa en barnmorska, en specialist eller en allmänläkare. Ta med din partner! Glöm inte att det inte finns något du inte kan berätta eller fråga om. Vi lovar att de redan har hört din fråga tusen gånger.

Innan du blev gravid hade din livmoder ungefär en knytnäves storlek. Efter sex veckor är den stor som en apelsin. Du kan känna av hur den växer. Det känns som kramper eller smärta i den nedre delen av magen eller på sidorna, lite som mensvärk. Det är ingenting att oroa sig för. Om du blöder i samband med kramperna eller sammandragningarna bör du ringa din barnmorska.


Jag kom inte särskilt långt . . .

Nej som sagt när klockan ringde i morse va jag trött som vanligt. Men benen tog mig ändå upp mot duschen. Senare klädde jag på mig och åt frukost. Varje morgon mår jag alltid lite illa, men idag va det extremt. Jag fick helt enkelt ringa jobbet och säga att jag inte kunde komma. Dem förstog mig som tur va. Ucch det är helt sjukt va trött och illamånde man kan vara :/. Bebisen tar helt enkelt all min energi !! Så idag fick jag åka och handla med mia. Det blev en massa frukt och mat förståss. Barnmorskan sa till mig -Ät lite och ofta, gärna mycket frukt. Så nu ska jag allt lyssna och göra som hon har sagt till mig. Men hon sa att jag har helt vanliga symtomer på gradivitet, men att det brukar försvinna efter v.12, vi får väll hoppas på det !!! Ska bara stå ut 4 veckor till då hehe. Men det ska nog gå, jag vet ju vad det är som håller på att bildas i min mage så. Det är värt allt !! <3

//Sanna

Nu är det första mötet avklarat :)

Ja igår va jag på mitt första möte med min barnmorska. Mia va med mig som tur va :), Victor kunde inte hänga med för han jobbade. Men han ska med på nästa :). Ucch när jag satt där i väntrumet med Mia så pirrade det faktiskt lite i min mage. Men när jag väl va inne så rullade allt på. Det första samtalet handlade om kost, motsion, ahlkohol och tobak. Det va lite roligt när hon sa att all idrott är bra. Då frågade Mia - Men är brottning verkligen bra? Man kastar ju och så då. Hon svarade nej då kanske det inte är så bra, men lyft och så är ju inte farligt. Sen började hon babbla om boxning  . .  tror hon hade lite dålig hörsel hehe för hon hörde fel på lite annat med men jag orkade inte bry mig. hahaha. Sen fick jag 5 olika prochyrer (eller hur det nu stavas) att ta hem och läsa. Det är rätt konstigt att dem frågar så lite om pappan? Det ända hon frågade va - Har barnet någon pappa? jag tänkte är du dum eller Hur blir annars ett barn till haha. Nu låter det som min barnmorska är helt dum, men det va hon förståss inte :). Nu ska jag och Victor bara bestäma oss om vi vill kolla om vårat barn har Downs syndrom eller något annat . . I så fall ska jag åka och lämna blodprov på Hälsan och kolla ultraljud på Ryhov. Just det jag fick också veta att jag är i v.8 +2 dagar blir det nu, tiden går snabbt. 17 Maj sa hon som utploppningsdatum med :). Jag känner att detta inlägget blev väldigt rörigt men men nu måste jag sticka. Ha det bäst flodhäst!!

//Sanna

Nu har jag äntligen ringt :)

Ja igår ringde jag till Mördavårdcenttralen och skulle beställa tid. Hon undrade då förståss vilken vecka jag är i jag sa -jag tror jag är i v.7 eller v.8 . Då frågade hon mig - När fick du din senaste mens? Jag savarade - 12 Agusti . Hon frågade mig då - Har du regelbunden mens? jag svarade - Jag tog ut min p-stav den 12 Juli. Hon - Åh Herregud, då förstår jag att du inte vet. Men då tror jag du är i v.7 . Hon va jätte trevlig att prata med. Jag ska gå dit på Fredag innan jobbet. Då ska dem berätta lite om kost och illa månde och så. Jag mår ju jätte illa nu om dagarna + att jag är extremt trött :/ Lite jobbigt !! menmen . . Sen i slutet av Oktober fick jag en tid till en barnmorska med. Så nu känns allt jätte bra :)

//Sanna

Hur började jag tänka på gradivitet?

Jo jag har alltid varit väldigt barnkär av mig. Men när Erika och Niklas (Victors bror) berättade att dem skulle ha barn blev jag med intresserad. Jag började tänka på det allt mer och mer . .  och jag och Victor började prata om det. Det pirrar i hela mig när jag tänker på det. Sen ringde jag och beställde tid på ungdomsmottagningen i Halmstad för att ta ut min p-stav. Den 12 Juli åkte jag och Victor dit. Ucch gud va narvösa vi båda va då, men ut kom min p.stav i alla fall. Sen frågade Victor -Hur långtid tar det innan hon kan bli gravid? Sköterskan svarade -Hon kan bli det nu direkt. Victor och jag tittade på varandra. Jag blev lite narvös och tror han också blev det. Senare pratade vi nästan dagligen om barn. Två månader efter va jag gravid. Nu är jag kanske i v.5 v.6 eller v.7 ? Jag har inte hunnit ringa vårdcentralen en. Men ska göra det i morgon och försöka få en tid till en barnmorska. Ja så började allt.

//Sanna

Välkomen till min nya blogg !!

För några dagar sen kom jag på att jag ville ha en blogg och skriva om min gradivitet och mitt liv. Jag skriver inte särskilt bra, men ändå värt ett försök. Den finns ju alltid kvar, så man kan titta tillbaka senare i livet, en rolig grej liksom. Mia hjälpte mig att skaffa den. Tack så jätte mycket Mia, vi får väl se hur detta kommer gå. haha.

// Sanna

RSS 2.0