Magen i v.32

Nu har jag snart varit gravid i 32 hela veckor. Bebisen sparkar inte alls lika mycket som innan. Det är för att det är så trångt där inne för den nu. Man kan känna tydligt att bebisen ligger över hela magen. Jag har gått upp 10kg nu, det känns i ryggen vill jag lova!! Men bara 4 veckor kvar att jobba nu, sen är jag föräldraledig!! Skönt!! :)

52dagar kvar till beräknat förlossningsdatum :)!!

Här kommer lite bilder på magen i v.32 :



v.32

Nu är du 32 veckor gången (eller gravid i 33:e veckan, om du föredrar att räkna så). Inte undra på att du känner dig jättestor — det är trångt därinne nu! Det ökade trycket på din blåsa kan göra att du måste stiga upp och gå på toaletten flera gånger på natten, vilket kan vara tröttande. Förmodligen ökar du nu i vikt med ungefär ett halvt kilo i veckan och hälften av det är bebisen, som under de kommande sju veckorna kommer att lägga på sig en tredjedel till hälften av sin födelsevikt. Eftersom bebisen nu lägger på sig fett börjar huden fyllas ut och bli slät och fin.

Nu väger bebisen ungefär 1,7 kg och är cirka 42 cm lång från topp till tå. Lungorna kommer inte att vara fullt utvecklade förrän närmare förlossningen, men bebisen tränar redan andning genom att "andas" fostervatten. Från vecka 32 har bebisar som föds för tidigt goda chanser att överleva och frodas. Bebisens hud blir slätare och mjukare med den ökade mängden underhudsfett.

En del bebisar har redan fullt av hår på huvudet, medan andra bara har små fjun. Att ha tjockt hår vid födseln garanterar inte att man kommer att ha tjockt hår senare i livet, men det har visat sig att barn som har tunt hår oftast har tunnare hår också som vuxna.

Om bebisen är en pojke, brukar testiklarna nu vandra ner i pungen från bukhålan. Det händer emellertid att den ena eller båda testiklarna ligger kvar tills efter födseln. Två tredjedelar av alla fall då testiklarna inte vandrat ner i pungen vid födseln har rättat till sig av sig själva vid ettårsdagen.

Du lägger förmodligen på dig ungefär 450 gram i veckan nu, framför allt därför att bebisen lägger på sig nästan halva sin födelsevikt under de sista sju veckorna av graviditeten. Försök äta bra också under den sista tiden.

Nu är magen ganska stor - du kan nog vänta dig ökad uppmärksamhet!

Mamma & pappa & Olivia är på besök!

I helgen var mamma och pappa och Olivia på besök hos oss lör-sön. Det var ett halvårsen dem va hos oss sist. Så det var verkligen på tiden!! Dom har inte velat åka innan för det har varit så dåligt väder. Men vi har haft det riktigt mysigt i helgen!! Nästa gång dom kommer upp så har jag och Victor en liten :) hihi längtar!!!

Här kommer lite bilder från när vi var på utsikten i Huskvarna:





Kommentera !!!

I dag steg jag upp 07.30, jag stiger alltid upp två timmar innan jag börjar.

Jag jobba 09.30-16, bra tid! Fast jag känner mig redan helt slut och längtar efter sängen.

Men det är bara till att kämpa på. Tycker det är roligt att det är så många som kollar min blogg.

Det hade varit ännu roligare om ni kommenterade med!!


Vattengympa för gravida

I dag har jag jobbat 12-16, halvdag. Riktigt skönt, hade satt klockan på 10.00 men vaknade vid 09.00. Nu har jag jobb på samma ställe fram till Maj. Jag ska jobba 80%. Får väll se hur länge jag orkar det. Förhoppningsvis så klarar jag fram till Maj. Jag har börjat känna mig väldigt kluppig nu, men inte så konstigt eftersom man har gått upp 10kg. Dem på jobbet tycker jag har "blommat" ut nu haha. Efter jobbet idag så var jag på vattengympa för gravida på sjukhuset. Det var riktigt bra träning!! I morgon kommer jag garanterat ha träningsvärk. Så nu har jag två gånger kvar på vattengympan för har bara betalt för tre gånger. Men tror inte jag kommer orka mer sen heller. Jag får börja ut och gå lite mer eller nått :P Aja det va allt för idag.

Puss hej!

v.31

Barnet

Barnet är nu cirka 40 centimeter långt från huvud till fot. Nu börjar det närma sig födelselängden. Många har redan hår på huvudet som kan ha vuxit upp till två centimeter. Barnet kan ha lagt sig tillrätta med huvudet nedåt men det är inte säkert. För förstföderskor fixeras den delen av fostret som kommer först i bäckeningången ofta tidigare än för dem som fött barn tidigare. Hos de sistnämnda kan föregående fosterdel vara rörligt ända tills förlossningen startar.

Vikt 1 800 gram.

Mamma

Din lungkapacitet har ökat från 500 till 800 kubikcentimeter luft per andetag. Det behövs både för barnet och för dig själv. Den ansträngning det innebär att vara gravid kan göra dig andfådd. Bebisen fyller upp större delen av magen. Det kan kännas trångt och tungt. Många kvinnor samlar på sig vatten. Om dina ben är svullna och känns tunga kan du prova med stödstrumpor. Det kan också hjälpa att ligga eller halvsitta med benen i högläge. Tala med din barnmorska eller hör efter på apoteket. Har du börjat tänka på förlossningen? Känns det bra, roligt, spännande, ångestframkallande, häftigt? Prata med din familj och dina vänner. Din barnmorska finns också där för att reda ut begrepp och lyssna till dina tankar.


Helgen

I Fredags var jag och Victor på föräldraträff på Familjecentralen väster (där jag går hos barnmorskan). Det var två andra par där med. Något som va helt otroligt va att det ena paret mannen (Mattias) var i från Halmstad och kvinnan (Cicilia) från Oskarström. Riktigt roligt!! Vi alla paren bytte nummer. Det skulle egentligen varit fler par på föräldraträffen men det va sånt ovänder så många hade nog svårt för att komma dit. Men det gjorde inte oss något! Vi hade jätte trevligt och det va min barnmorska som höll i det och någon annan :P. Nästa föräldraträff är i början av April.

I Lördags var jag och Victor på Ikea och köpte en byrå till barnrummet. Vi va tvungna att köpa den för vi behövde lite mer förvaring. Sen var vi inne en sväng på a6 med, gud va folk !!! Vi åt på dragon, det va jätte gott :). Sen köpte jag mig en topp och ett linne på HM. Senare på kvällen träffade vi Frillan (Victors kompis) och hans flickvän Jennifer.

I dag (Söndag) så har vi städat hela lägenheten, tvättat och handlat. Ja riktigt duktiga har vi varit :). Jag gick in i v.31 idag. Det betyder att det bara är 9 veckor kvar till beräknat datum. Det känns som den nästan kan komma när som helst nu. Så allting måste vara i ordning!!



Den svarta byrån vi köpte på Ikea :P



Min systerdotter Olivia :)<3



Victor när han va liten, så otroligt söt !!! Några lockar av hans fina blonda hår är där med :)

Magen i v.30





Jag har nu gått upp 10kg sen jag blev gravid.

Stressad & Irreterad !!

Usch jag känner mig så stressad och irreterad just nu. Det är så mycket som ska göras. Samtidigt som man jobbar ska man hinna gå på föräldraträffar, barrnmorskebesök, bekräfta faderskap, vattengympa, andning & avslappningskurs och förlossningsföberedelse. Ja som ni ser massvis med saker att gå på och hinna med :O Inte lätt att pussla ihop allt. Varför lägger dem allt precis innan man ska ha? Det hade vartit bättre om dem spred ut det lite mer. Sen ska man fixa ihop föräldrapenningen och alla dessa J*vla papper hit och dit. Aja ska bli skönt när allt detta är över om man säger så !!!

v.30

Nu är bebisen drygt 39 cm lång. Ökningen i längd saktar snart av, men bebisen kommer att fortsätta lägga på sig vikt ända fram till födseln. Förmodligen väger den ungefär 1,3 kg nu.

Lungor och matsmältningssystem är nu nästan färdigutvecklade och bebisen fortsätter att blinka. Den kan förmodligen se vad som händer inne i livmodern, till exempel skiftande ljusnivåer och rörliga ljuskällor. Om du håller en ficklampa mot magen, kanske bebisen inte bara vänder sig mot den, utan sträcker sig eventuellt mot ljuset.

En del forskare tror att det stimulerar bebisens synutveckling om du har magen ”ute” i ljuset. Förvänta dig inte att bebisen ska ha perfekt syn när den föds, däremot – nyfödda ser bara någorlunda bra på 20-30 centimeters avstånd. Normalseende barn når inte vad vi menar med perfekt syn förrän kring åttaårsåldern. Bebisen har nu ögonbryn och ögonfransar.

Nu omges bebisen av ungefär en liter fostervatten, men det blir mindre när den blir större och det blir trångt. Din expanderande livmoder trycker på diafragman, vilket kan göra att du känner dig andfådd och har svårt att andas ordentligt, men det är en naturlig följd att att det är trångt där inne.


v.29 kontroll

I Fredags va jag hos barnmorskan på v.29 kontroll. Victor va inte med. Jag och han har bestämmt att han inte behöver hänga med till barnmorskan längre. Eftersom det handlar mer om mig. I stället ska han följa med till föräldrargruppen som börjar den 18/3. Hos barnmorskan fick jag lämna urin och ta blodprov och kolla blodtrycket och väga mig. Allting va som det skulle och jag följer min kurva. Hon mätte även magen och lyssnade på barnets hjärtljud. Hon berättade också om faderskap, jag och Victor ska till socialtjänstens familjerätt och skriva under papper att han är pappa till barnet. Känns som det är ganska mycket nu. För snart ska vi på en andning och avslappningskurs och till sjukhuset på förlossningsföberedelse. Sen börjar min vattengympa för gravida med snart.

Ja men det va allt för denna gång, hejsvejs :) !

Bild på magen v.29


Just nu har jag gått upp 7.5 kg
Inte fått några bristningar
Ska till barnmorskan på fredag på v.29 kontroll.

Shoppat !!

I helgen va jag och älskling i Halmstad och i Ljungby. På lördan åkte mamma, syrran, Olivia och jag till Gékås för att shoppa. Min bror och Victor åkte med dit fast i en egen bil, för dem ville inte stanna där lika länge som oss haha Vi va där i 9h xD. Jag hittade massvis med saker till bebisen och hemmet och mig själv. Jag lägger ut lite bilder. orkar inte skriva^^



Det svarta skötbordet köpte jag och Victor igår 8/3 på första klass i Jönköping. Det va 30% på allt där, så vi passade på. Men allt som är på skötbordet är ifrån Gékås.


Sen köpte vi också en bärsele för 300 som egentligen kostar 400 i vanlig butik och som ni ser så har barn gaderoben fyllts på riktigt rejält nu. Men ligger massa saker där också nu. Vi ska köpa oss en byrå och ha sakerna i och bara ha kläderna i gaderoben. Det är en hel del att fixa.


Sen köpte vi en badbalja med ställning på gékås. Tror den kommer vara väldigt behändig.


Sen hade våran vagga kommit ifrån Tyskland med. Vad tycks? Jag tycker den är super fin !!!


<3

Nu känner man att magen bara bli större och större för varje dag som går. Sparkarna är mycket hårdare en innan. Ibland kan man till och med se/känna dem olika kroppsdelarna utanför magen. Kan ni tänka er att den redan är 39cm lång? Helt sjukt va den växer snabbt nu :O. En så länge har jag inte fått några bristtningar :). Men dem säger ju att dem kommer i slutet. Men får hoppas på det bästa!! Många tycker att jag har en söt liten mage och önskar att dem med kunde få den där söta lilla kulan som jag har. Vissa blir ju stora som hus när dem är gravida. Men jag har bara lyckats få den där lilla kulmagen. En som vi känner sa till mig: Få jag känna på magen? Jag - Ja visst. Sen sa han till mig du är ju gjord för att vara gravid. Riktigt roligt att höra!! :). Igår va jag och Victor på information om föräldragrupp. Det va riktigt många där :O. Men jag va den som va gången längst i graviditeten. Alla andra ska ha i Juni/Juli. Så får väll se hur grupperna blir. Jag va yngst med hehe. På fredag ska jag till barnmorskan på en vanlig v.29 kontroll.

aja nu orkar jag inte skriva mer här.
Ni får ha det så bra! :)

Nu är man inne i vecka 29

Nu väger bebisen dryga kilot och är ungefär 39 cm lång från topp till tå. Hos pojkar börjar testiklarna sin resa från sitt ursprungliga läge nära njurarna till pungen. Flickors klitoris sticker ut mer än den kommer att göra från de sista veckorna innan födseln, då den göms bakom de inre blygdläpparna.

Bebisens huvud växer och hjärnan utvecklas och växer snabbt. Nästan alla bebisar reagerar på ljud och ljus vid 30 veckor.

Bebisens näringsbehov blir större under tredje trimestern och du behöver äta mycket protein, C-vitamin, folsyra, järn och kalcium (ca 200 mg går åt varje dag till att bygga upp bebisens skelett), så se till att äta mat som är rik på dessa näringsämnen. Skelettet byggs upp nu, liksom hjärnan, musklerna och lungorna.


2011-03-02

I dag skulle jag egentligen jobbat på dagen och varit på kalas på kvällen. Men inget av dem sakerna kunde jag göra. Eftersom att jag spydde igår kväll och i natt igen :/. Undra om det är graviditeten? eller om det är kräksjukan som inte släppt än? Aja jag har i alla fall mått bra hela dagen idag och kunnat städa hela lägenheten. Det behövdes om ni vill veta. Sen när älsklingen kom hem så åkte vi till Ikea och skulle köpa skötbordet. Men när vi kommer dit så är det slut och kommer inte in försen i början av April :(. Inget att göra åt bara till att vänta och hoppas att lillen inte kommer ut innan dess.

Åh vad jag längtar till helgen!!!

Här är en bild på skötbordet som vi ska köpa när det kommer in:
Enkelt och smidigt!


RSS 2.0