Redan v.15 :O

Vecka 15

Barnet:

Ögonbrynen börjar avteckna sig

Titta på ansiktet. Ögonen fortsätter att röra sig mot ansiktets framsida, men de är inte på plats än. Ögonbrynen börjar synas nu. Om ditt barn ska bli mörkhårigt börjar det producera mörka pigment. Mot slutet av veckan kan ditt barn knyta näven.

Lillhjärnan (som är en del av hjärnan) och ryggmärgen har nu bildats.

Huden är fortfarande så tunn att man kan se blodkärlen genom den.

Mamman:

Jag har ingenting att sätta på mig

För första gången i ditt liv kan du ärligen säga: "Jag har ingenting att sätta på mig!" Din midja finns helt enkelt inte där längre! Nu har du en liten bula under naveln.

Eftersom din livmoder växer uppåt och utåt är det kanske inte så viktigt längre att snabbt hitta en toalett.

Ditt hjärta har ökat sin kapacitet med 20 procent för att klara den ökade blodmängden och för att ditt barn ska få syre ordentligt. Det kan ibland ge hjärtklappning. Det är ingenting att oroa sig för.


bebiskläder

Ja nu är dem första bebiskläderna köpta, sååå mysigt!! Jag kan inte sluta titta på dom. Helst skulle jag vilja åka in och handla änu mer, men det får bli lite i taget. Jag handlade en hel del större kläder med (till mig själv), eftersom alla kläder sitter åt.

Detta handlade jag: Två par byxor i st.50 en boddys i st.50 och en i 62 och två små sockar.


Idolmys :)

Snart gå jag in i vecka 15. Igår när jag och älskling satt och myste framför tv:en och kollade på Idol. Så satt han och höll om min mage och så sa han: kan den inte komma ut nu? Jag tycker det va väldigt gulligt sagt.

Här är en bild som är tagen nu när jag är i v.14


Man förändras . .


Min mage är inte lika platt och fin som innan,

men vad gör det när man har en lite bebis i magen?
Jag ska allt kämpa tillbaka min fina mage sen :)
Smörjer för fullt så jag inte ska få några bristningar . .

//Sanna

En dröm

Inatt drömde jag om att jag va och shoppade massa fina bebiskläder till lillen och fixade till lillens rum. Jag kan fortfarande se allt så himla tydligt framför mig. Den där fina boddyn som jag stog och tittade på i drömmen. Jag vill bara ha den.

Åh jag vill göra denna drömmen sann . . kanske dags att shoppa lite i helgen :) Någon som vill följa med?

//Sanna

Nu går jag in i gradivitetsvecka 14

Vecka 14

Barnet:

Lite hår på huvudet

Barnets muskler växer och det blir starkare. Barnet kan hålla uppe sitt huvud och nicka, och rörelserna blir mer märkbara. Händerna kan gripa tag, och fötterna kan sparka lite. Barnets ben är nu längre än armarna.

Det lilla ansiktet ser mer mänskligt ut, och om det har ärvt några ansiktsdrag från dig eller din partner blir de tydligare för varje dag som går. Lite hår kan ha växt ut på huvudet.

Nu börjar produktionen av myelin . Det är den substans som bildar ett skyddande lager runt det system som skickar meddelanden genom hjärnan. Produktionen kommer att fortsätta under de första åren av barnets liv.

Mamman:

Magen växer

Kläderna har förmodligen börjat kännas mindre och du måste köpa byxor och toppar i en större storlek än vanligt. Och din livmoder är inte större än en grapefrukt än.
Mängden fostervatten som barnet flyter omkring i ökar väldigt mycket nu, och det får din mage att växa.

Har du fått en mörk rand mitt på magen? Randen kallas för linea nigra, och vissa kvinnor får en sådan rand nu. Den kommer att blekna bort i de flesta fall när barnet är fött.

Håret återhämtar sig från stressen i början av graviditeten och är nu mer tjockt och glänsande än någonsin förut.

Om du fortfarande är trött ska du se till att du får tillräckligt med järn. Prata med barnmorskan eller läkaren.

Glöm inte bort att graviditet är ett fullständigt legitimt skäl att säga nej till allt du inte känner för att göra. Det är smått otroligt. Och väldigt användbart.


Vad ska jag göra?

Idag gick jag in i gradivitetsvecka 14. Känns som jag nyss va i v.9? :O Min mage den bara växer . .  Nästan inga av mina kläder passar längre :/. Jag får gå till jobbet med uppknäppta byxor haha, pattarna trillar ur bh. Jag längtar tills på Fredag då jag får lön och måste unna mig lite nya kläder !!!

//Sanna

Tiden går så snabbt !!

Ja tiden går så himla snabbt :O . Det är i och för sig bra. Jag njuter av tiden som gravid !!. Igår bjöd jag min älskling och mig själv på ett träningspass + relax + mat på Atlantis Spa. Det va riktigt skönt och avslappnande. Tror både jag och han behövde det :) .

Jag har glömt berätta att en på mitt jobb är också gravid. Hon är 22år och ligger bara 4 veckor före mig. Det är riktigt skoj och man har mycket att prata om ihop !! :)

Nu vet alla om att jag är gravid, dem som inte vet kommer ju förr eller senare märka . . .

Ha det bäst flodhöst!

//Sanna




Maskerad 13/11-10

Hejsan Svejsan !!

Igår va jag och Victor på maskerad hos Mia. Då hade jag på mig min bebis tröja (där det står bebis på magen). Vi tänkte det är lika bra jag ha på mig den, så slipper vi berätta själva hahaha. Jag orkar inte berätta hur alla regerade men alla va positiva och tyckte det va roligt :) . Lina va bäst hon fattade först inte x), sen när hon väl fattade  så började hon gråta, så söööööööööööt !! :) Det va verkligen en jätte lyckad kväll/natt.

Här kommer lite bilder från maskeraden och en bild på magen när jag är v.12 :

    

 


Datumet är flyttat !!

Ja eftersom jag va på det först ultraljudet igår, så kunde dem mäta barnet (lillen är 6.5cm) och se i vilken vecka jag är i. Just idag är jag i v.12 + 5 dagar. Så jag går inte in i v.13 försen på Tisdag. Barnet (lillen) är beräknad att komma den 22Maj, mitt på min mosters födelsedag haha. Men det kan ju lika gärna bli två veckor innan eller två veckor efter. Fast skulle inte förvåna mig om den kommer just den 22 eftersom jag kom den 2 Sep mitt på min morbrors födelsedag.

//Sanna

Första ultraljudet :)

Ja idag va jag och Victor på vårat första ultraljud (Nup-testet). Jag va jätte narvös när vi va på väg dit, men det va inte Victor. I mitt huvud snurrade det tankar som -Tänk om det visar sig att barnet ha Downsyndrom? -Eller tänk om man inte ens ser något barn? - Eller tänk så har den bara två armar och ett ben? . Ja som sagt allt detta gjorde mig super narvös. Men Victor va cool lung (skönt för honom) . Senare fick vi komma in i rummet och möttes av en äldre dam. Hon va jätte trevli och förklarade för oss hur allt skulle gå till. Jag fick lägga mig på en brits sen fick jag en varm smörja på magen, hon sa att dem brukar ta den kalla smörjan. Men för min skull tog hon den varma. Hon började köra med någon sak på magen och då såg vi barnet i tv:e. Hon förklarade vad varje del va, fast man såg det. Barnet (lillen) låg och sov neråt i magen. Så till slut fick jag upp och göra lite gymnastik för att den skulle röra på sig. Det funkade!! Barnet (lillen) rörde på sig. Det såg så himmla mysigt ut !! Sen mätte hon i naken på barnet, för att sedan räkna ut hur stor sannolikheten är at det blir ett barn med Downsyndrom. Men sannolikheten va välldigt låg. Skönt att höra!! Senare fick vi med oss tre bilder hem på barnet (lillen). Jag kan inte sluta titta på dem. Jag har ramat in dem nu :D. Allt känns så verkligt nu !! Underbar känsla !!

//Sanna

Här kommer bilder på lillen :




På bilden längst till vänster ser man huvudet och en hand, som ser ut som att den vinkar till oss <3
Bilden i mitten ser man inte så mycket just här, men där ligger den och sover med huvudet neråt och man ser hela kroppen.
Bilden längst till höger ser man barnet i profil, huvudet och ryggen.

v.13

Eventuellt illamående i början av graviditeten har för de flesta kvinnor upphört helt, vissa känner dock av illamåendet under hela graviditeten. Från och med nu kommer livmodern att växa i en i en jämn och märkbar takt. Risken för missfall har minskat med ca 65 % när man kommit in i vecka 13 och den första tredjedelen av graviditeten är tillända.

Barnet är nu 11 veckor gammalt och ca
65-78mm långt från huvud till stjärt. Det är färdigbildat i den mån att barnet nu bara ska växa och mogna, tills att det kan överleva utanför sin mammas kropp. Inälvorna har nu börjat förflytta sig längre in i kroppen. Bukspottskörteln börjar producera insulin och levern börjar utsöndra galla. Barnets hals är färdigbildad och redan tillräckligt stark för att barnet ska kunna röra på huvudet. Ögonen flyttar sig till sitt läge på framsidan av huvudet och även öronen intar sin normala position. Det finns forskning som tyder på att barnet börjar uppfatta ljud nu. Öronen är färdigutvecklade först i v.24 men man tror att fostret hör med hjälp av receptorer i huden som tar upp vibrationer.

Längtar !!

Åh vad jag längtar tills jag får den där goa och mer utstående magen som syns :). Jag skulle redan nu vilja inreda lillens rum, men det är ju allt för tidigt :/ . När ska man börja med det egentligen? Kanske i Februarie när det är ca tre månader kvar? Man vill ju åka runt och köpa sakerna innan man bli allt för tjock och inte åka gå.
Här kommer lite bilder på saker jag vill ha till lillen  :

Skötbord med förvaring 1000kr



Spjälsäng 1000kr



//Sanna


Bilder på magen.


v.10                                                                  v.11

Sött !!

Olivia tror att jag har hennes syskon i magen. Jag och Annicka förklarade att det inte riktigt är så, utan att det bli hennes kusin. Då sa Olivia - Eller så blir det ett hallon? hahaha vi skrattade länge åt detta.

//Sanna

Gravid v.12

Barnet

Nu finns det mesta på plats och fostret koncentrerar sig på att växa. Det börjar växa hår på kroppen som ska skydda huden. Naglar har vuxit ut på tår och fingrar.

All näring går via moderkakan till fostret så glöm inte att tänka på vad du äter och dricker. Det kan både öppna och stänga munnen och producerar flera egna hormoner.

Längd huvud till stjärt 60 mm.

Mamma

Forskning visar att det är mindre vanligt med missfall efter vecka tolv. Illamåendet upphör för många. De flesta har ökat ungefär ett till fyra kilo. Har du kräkts mycket kanske du till och med har minskat i vikt. Det är helt normalt. Ni har kanske redan berättat för era föräldrar och/eller nära vänner att ni väntar barn. Men många väntar med att berätta till vecka tolv. Andra berättar från dag ett och tänker kanske att om det sker ett missfall så vill vi kunna prata med våra nära om det. Det kan vara skönt att få berätta, att inte hålla på hemligheten längre. Äntligen får ni glädjas öppet tillsammans med era vänner och familj.

Pappa/partner

Så fort ni berättat kan ni prata okodat med kompisar och vänner. Ni har kanske kompisar som har barn. Vissa frågor kan det vara skönt att prata med en kompis om istället för att oroa din partner. Det gäller förstås båda er blivande föräldrar.

Hur gick det när din kompis väntade barn? Hur går det till på förlossningen? Hade de sex? Vad kan vara bra att tänka på? Din relation till vänner som varit i liknande situation kan fördjupas.

Undersökningar

Läkarbesök

Om du och din barnmorska vid inskrivningsbesöket bestämde er för ett tidigt läkarbesök så brukar det ske mellan vecka 10-12. Under läkarbesöket har du möjlighet att få svar på dina frågor om graviditeten och förlossningen. Om du är intresserad av fosterdiagnostik kan frågan diskuteras med läkare som även kan remittera er. Om graviditetens längd är osäker eller om det finns andra skäl så kan en gynekologisk undersökning göras för att bedöma livmoderns storlek och se att allt är bra. Beroende på din vårdhistoria gör läkaren i samråd med dig och din barnmorska en preliminär plan för graviditeten och eventuellt inför förlossningen. Läkaren kanske föreslår en extra kontroll eller behandling. Din partner är givetvis också välkommen att följa med.

Tvillingar

Vid läkarbesöket kan läkaren känna att livmodern är något större för de som väntar fler än ett barn.

KUB (NUPP-ultraljud kombinerat med blodprov)

KUB är en fosterdiagnostisk undersökning som ger svar på hur stor sannolikheten är att kvinnan bär på ett foster med Downs syndrom. Man brukar värdera i låg eller hög sannolikhet. KUB erbjuds gravida över 35 år eller gravida med svår oro. Undersökningen görs mellan vecka 11 och 13


Fullt hela veckan

Torsdagen den 28/10 -2010 va jag med Erika. Jag berättade då för henne att jag va gravid. Hon sa att hon har misstänkt detta. Så det va inte lika roligt att berätta för henne haha Victor va på jobbet och ringde till Niclas och berättade nyheten. Niclas blev jätte glad och efter dem hade pratat, så fick jag ett sms av Niclas där det stog grattis :)

Fredagen den 29/10 -2010 ringde Victor till sin syster Malin och berättade att hon skulle bli faster. Jag hörde hur hon skrek av lycka när jag stod jämte luren haha. Hon är den som har blivit gladast över beskedet :)

Ja i Lördags 30/10 -2010 så kom min syster Annicka och min bror Christian och min systerdotter Olivia upp till mig och Victor i Jönköping. När vi satt och åt så sa jag till Annicka - Du ska bli moster och till Christian sa jag  - Du ska bli morbro. Annicka sa nej. Både Annicka och Christian satt helt chokade en stund sen. Sen sa båda grattis och Annicka undrade vad vi hade för namnförslag. Just nu är det väl bara jag som har namnförslag, Victor har inte sagt något än.

Söndagen den 31/10 -2010 va Marie och Anders och Tommy hos mig och Victor. Min syster Annicka och min bror Christtian och min systerdotter Olivia va också där + Victors syster Malin och hennes två barn Tuva och Leo. Tuva och Olivia lekte för fullt medans vi andra satt och fikade. Vi pratade om födelsedagar, då Marie sa - I Maj har vi 3st och då sa Victor -Då blir det snart 4 i Maj. Marie och Anders tänkte . . Marie sken upp som en sol och sa grattis flera gånger och Anders med. Samma dag ringde Victor till sin syster Jenny med och berättade nyheten, men hon kunde inte skrika lika högt som Malin för hon va och handlade på City Gross haha. Ja det va den dagen  . . .

Måndagen den 1/11 -2010 Jag va hemma hos mamma och pappa. Pappa va inte hemma, han va på trav och skulle komma hem sent. Annicka Mamma och jag satt och åt kvällsmat och Olivia lekte. Jag sa rakt ut - Jag är gravid. Mamma sa nej du skojjar. Jag berättade då att jag är i v.11+5 dagar och visade min lilla mage. Då sa mamma men du har ju p-stav ? Nej den tog jag ut i sommras haha. Mamma såg helt chockad ut. Hon har nog inte förstått än . . Min älskade lilla mamma <3

Tisdagen den 2/11 -2010 jag och mamma gick upp tidigt för att vi skulle åka till Ullared. Pappa kom hem på morgonen efter jobbet. Jag berättade då för han att han ska bli morfar. Han blev nog lite chockad han med. Men han blev samtidigt glad. Efter det åkte jag och mamma iväg till Ullared där vi skulle träffa mormor och morfar och min moster Malin och min kusin Elin. När vi väl va frame så träffade jag och mamma på mormor och Malin i varuhuset. Jag berättade att jag är gravid. Malin sa grattis och tyckte det va jätte roligt. Mormor sa inte så mycket. Senare gick vi vidare och plockade på oss massa varor. Mormor hade berättat för morfar att jag är gravid, morfar hade börjat gråta. Åhhh min lilla söta morfar !! Malin hade skickat iväg ett sms till Elin och sagt att jag har en överraskning till henne. Så när jag träffade på Elin så va hon så spännd och undrade vad det va för överraskning. Jag berättade att jag är gravid. Hon blev jätte glad och sa det ska jag säga till min kom´pis Amanda. För hon får massa kusinbarn helatiden. Men nu är det min tur att berätta att jag ska få ett kusinbarn !! .

Ja det va allt för den här gången :) !!

                                                                                                                                                          //Sanna


RSS 2.0